Valptips och goda råd

Valptips och goda råd

Den första tiden med din valp är en härlig tid som ni ska ta tillvara på. Men en valp kräver tid, uppmärksamhet, kärlek och omvårdnad. Tänk på att det är en stor omställning för valpen. 

Som nybliven hundägare medföljer ett stort ansvar – här kommer därför länkar med tips på vad du bör tänka på.

  • Ras. Det är viktigt att inte välja ras baserat på utseende hos en hund. Fundera på vad du vill göra med din hund. Vill du jaga, träna agility eller enbart ha den som sällskapshund?Det är även bra att gå igenom SKK:s rasdatabas där du kan läsa en beskrivning om rasen. Där finns bland annat information om rasens höfter, ögon, mentalbeskrivning och en lista på olika kennlar.
  • Uppfödare. Du kan gå igenom SKK:s lista och se uppfödare för respektive ras. Du bör välja en SKK registrerad uppfödare eftersom de måste följa ett antal regler.Då vet du att din valp är vaccinerad, ID-märkt, avmaskad, försäkrad och har veterinärintyg (ej äldre än 7 dagar). Valpen bör ha vaccinerats mot parvo, kennelhosta, valpsjuka och HCC (leversjukdom).

    Det medföljer även ett köpeavtal och registreringsbevis (stamtavla) från SKK.

  • Inköpslista. Det är lätt att glömma saker som valpen behöver. Några saker som bör finnas är halsband, sele, koppel, matskål, bädd, bajspåsar, leksaker, saker att bita på och ett lämpligt foder. Se gärna våra foderväljare:– Mästers
    – Canami
    – Best in Show 
  • När du tränar valpen till att bli rumsren gäller det att ha tålamod. Gå ut efter lek, sömn och måltid – detta blir ofta varje timme. Många hundar blir rumsrena vid cirka 6 månaders ålder, men det är individuellt.
  • Den första vaccineringen får valpen av uppfödaren. Nästa bör ske vid 3 månader samt 1 års ålder. Man bör vänta med att låta valpen hälsa på andra hundar till andra vaccinationen.
  • Att ha full uppsikt över valpen hela tiden är inte alltid lätt. När ni kommer hem är det därför bra att valpsäkra hemmet. Ta bort sådant som valpen kan skada sig på eller äta så som giftiga växter, elsladdar, rengöringsmedel och choklad.
  • Socialisering är en viktig del men tänk på att hunden får leka med ”rätt” hundar. Hundarna bör vara snälla och vana med valpar och inte för stora för att inte riskera att valpen skadar sig när de leker. Om valpen skadar sig kan det medföra att den blir skygg.
  • Att miljöträna din valp kommer medföra en tryggare hund vid olika tillfällen senare i livet. Förslag på miljöträning är att åka buss och titta på förbipasserande (passivitetsträning).
  • Det är lämpligt att ge din valp ett anpassat valpfoder. Dessa innehåller alla de näringsämnen som en valp behöver med ett närings- och energiinnehåll för växande hundar.

    Våra valpfoder är väl sammansatta helfoder med alla de näringsämnen en valp behöver med ett närings- och energiinnehåll för växande hundar. Detta eftersom en för snabb tillväxt kan skada hundens skelett.

    Vi försöker även använda svenska råvaror i den utsträckning som är möjlig. Tycker din valp inte om vårt foder har vi även en smakgaranti.

  • Den första tiden bör du ge valpen uppblött foder på regelbundna tider. Lämpligt är 3-4 gånger/dygn de första 6 månaderna. Därefter kan du övergå till 2 gånger/dygn.

    Tänk på att doseringstabellen enbart är en vägledning – väg och känn alltid på valpen. Det är viktigt att hålla valpen slank under tillväxten för att inte orsaka skador på skelett.

  • Du kan byta till ett vuxenfoder när hunden är cirka 12 månader gammal. Övergångstiden till ett nytt foder är cirka 1-2 veckor. Blanda successivt i större andel av det nya fodret.
  • Ge inte hunden mycket matrester – detta kan orsaka bristsjukdomar. Ett helfoder ser till att hunden får i sig allt den behöver.
  • Vått eller torrt foder? Det finns olika fördelar med att ge vått eller torrt foder. Ett våtfoder är ofta mer smakligt och förser hunden med vätska. Ett torrfoder har en längre hållbarhet och är bra för hundens tandhälsa
  • Vad är annorlunda med ett valpfoder?
    – Ett valpfoder innehåller ungefär dubbelt så mycket energi som ett vuxenfoder. Upp till cirka 3 månaders ålder behöver valpen mer än dubbelt så mycket energi som en vuxen hund med samma vikt. Därefter har de ett ökat behov av energi fram tills de är 1-2 år gamla.
    – Det har en anpassad mängd näringsämnen för valpens växande skelett, leder och muskler.
    – Det ska vara lättsmält för att valpen ska kunna ta upp näringen.
    – Fodret bör vara i lagom stora foderbitar.
    – Fram tills 9 månader växer hunden fortfarande väldigt snabbt – då är det extra viktigt med ett balanserat innehåll av mineraler och energi. När valpen blir runt 1 år klarar den själv av att reglera eventuellt överskott av kalcium.
  • När valpen blir tonåring är olika, från 6 månaders ålder till och med 2 år. Under denna tid är det viktigt att vara konsekvent och sätta gränser för hunden. Ofta kan man uppleva att det man tidigare lärt hunden är som bortblåst, men det är en period som går över.
  • För att träna din hund krävs det mycket övning som tar tid. Tålamod är A och O!
  • Fram tills din hund är 1 år bör du vänta med långa promenader. Låt hunden leka fritt i sin egen takt, då kan de ta en paus om de är trötta och återhämta sig. För mer extrem träningsform så som att cykla eller jogga med hunden bör du vänta tills hunden är 2 år gammal. Detta för att inte riskera att hunden drabbas av skelett- eller muskelskador. Det går att aktivera hunden på andra sätt – så som hjärngympa!
  • När är hunden fullvuxen?
    Detta varierar väldigt mycket mellan raser. Små raser når full vikt tidigare än stora raser. Till exempel når chihuahua sin fulla vikt vid 6 månader, tax 12 månader, storpudel 16 månader, schäfer 20 månader och grand danois 24 månader.
  • Att leka med och träna din hund skapar en relation.

    Exempel på lek är dragkamp. Detta tycker de flesta hundar är en rolig lek som även kan vara skönt för kliande tänder.

    Träna valpen till att hälsa fint. Detta gör du genom att inte hälsa på valpen när den hoppar.

    Öva på spontan kontakt genom att belöna varje gång valpen tar kontakt med dig.

    Valpar som bits – detta är normalt för många valpar. Ge valpen något tillåtet att bita på så kommer den sluta.

    Sitt och ligg – detta är vanliga övningar att börja träna med valpen. Tänk på att träna i korta pass, en valps inlärningsförmåga o motivation tar slut fort.